Thursday, August 12, 2010
Η συναυλία του Νίκου Οικονομόπουλου στην Πάτρα
Ζούμε σε μια εκπληκτική εποχή!
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικές δεκαετίες, ότι θα ήταν κάτι το συνηθισμένο να γράφει κανείς άρθρα που να ασκούν κριτική για συναυλίες που λαμβάνουν χώρα σε απόσταση πολλών χιλιάδων μιλίων, να ακολουθεί τον καλλιτέχνη, να παρακολουθεί την εξέλιξή του, να εκτιμά την κατάσταση της φωνής του και πολλά άλλα!
Και είναι καλό που αυτό είναι πλέον δυνατό, γιατί, όπως λέει το ρητό: "Δεν υπάρχει κανένας προφήτης στη χώρα του". Απλά δεν μπόρεσα να βρω τίποτα ουσιαστικό, γραμμένο στα Ελληνικά σχετικά με το Νίκο Οικονομόπουλο και τις θριαμβευτικές του εμφανίσεις στην Πάτρα. Λοιπόν, επειδή έτσι είναι αυτή η κατάσταση, ίσως είναι καθήκον των ανθρώπων που ζουν στο άλλο ημισφαίριο να γράψουν για την πρόσφατη συναυλία του.
Υπάρχουν αρκετά βίντεο δημοσιευμένα στο YouTube και στο Facebook, υπάρχουν επίσης αρκετές πληροφορίες που έλαβα από τους φίλους που παρακολούθησαν την συναυλία και περιγράφουν πώς ήταν αυτή και ακόμα περισσότερο από αυτό, υπάρχουν κάποια αυθόρμητα τηλεφωνικά φωνητικά μηνύματα απευθείας από τη συναυλία, τα οποία επιτρέπουν σε καποιον να εκτιμήσει και να αποκομήσει μια αίσθηση της ατμόσφαιρας που επικρατούσε στη συναυλία.
Έτσι, ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε την τυραννία της απόστασης! Η συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το βράδυ της 24ης Ιουλίου 2010 είναι δυνατόν να προβληθεί και να ακουστεί και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί. Αυτό σημαίνει μουσική δημοσιογραφία!
Αρχικά, υπήρξαν φήμες σχετικά με μια πιθανή συναυλία του Νίκου Οικονομόπουλου στην Πάτρα. Δεν πίστευαν όλοι ότι ο Νίκος θα τραγουδήσει στη γενετειρά του ακριβώς ένα χρόνο μετά την προηγούμενη εντυπωσιακή και επιτυχημένη συναυλία του μπροστά τους συμπατριώτες του (25 Ιουλίου 2009). Η είδηση ανακοινώνεται με το όνομα του τραγουδιού "Άκουσα". Σύντομα όμως όλα επιβεβαιώθηκαν με δυο σύντομες σημειώσεις σε ένα τοπικό περιοδικό, το "The Best".
Η Πάτρα κυριεύτηκε από ενθουσιασμό - από κάθε παράθυρο, από κάθε νοικοκυριό, θα μπορούσε κανείς να ακούσει: "Οικονομόπουλος, Οικονομόπουλος"! Άνθρωποι από την Αθήνα και από διάφορες πόλεις και χωριά της Πελοποννήσου άρχισαν να καταφτάνουν στην Πάτρα. Αφίσσες με τον τίτλο: "Άκουσα" αναρτήθηκαν σε κολώνες και φανάρια!
Αυτή τη φορά ο Νίκος δεν αναμενόταν ως ένα νέο ανερχόμενο μουσικό αστέρι στον ορίζοντα, αλλά ως ένας ευρέως αναγνωρισμένος, αγαπητός και σεβαστός τραγουδιστής, η υπερηφάνεια και η ελπίδα του Ελληνικού Λαϊκού τραγουδιού.
Ο χρόνος που χωρίζει αυτές τις δύο συναυλίες ήταν απίστευτα παραγωγικός για το Νίκο Οικονομόπουλο: έλαβε το πρώτο χρυσό του βραβείο για το CD "Akousa" (Νοέμβριος 2009) και στη συνέχεια το πλατινένιο βραβείο για το νέο CD "Kατάθεση Ψυχής" (Μάιος 2010). Ταυτόχρονα, είχε την τιμή να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με το θρυλικό Γιάννη Πάριο στο "Fever" και – αμέσως μετά από αυτό - να τραγουδά στο πάντα γεμάτο από κόσμο "Θέα", μαζί με τον Κώστα Μαρτάκη και τις δύο νέες φιναλίστ του X-Factor, Ελένη και Πωλίνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Ο Νίκος έδινε τακτικά συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο, εμφανίστηκε ζωντανά σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και πήρε μέρος σε μία από τις δημοφιλέστερες εκποπμές του Mega «Ταξιδεύοντας» που παρουσιάζει ο Χρήστος Νέζος.
Έτσι, "η πατρίδα" του Νίκου ήταν έτοιμη να συναντήσει τον ήρωά της.
Η συναυλία έλαβε χώρα στο μεγαλύτερο ανοιχτό χώρο της περιοχής των Πατρών- το νυχτερινό κέντρο "Αστέρια", το οποίο βρίσκεται στο Δρέπανο Πατρών, 15 χλμ από την πόλη.
Το βράδυ της 24ης Ιουλίου, το κέντρο "Αστέρια" ήταν γεμάτο. Από τις 12:30 δεν υπήρχε ούτε καν ένας μικρός κενός χώρος. Χιλιάδες άνθρωποι! Η παράσταση αρχίσε στις 01.00 π.μ. με την εμφάνιση της Χριστίνας Ράλλυ, Ελισάβετ Χρήστου, Εύας Φράγκου και του Βασίλη Ανεμογιού, οι οποίοι πλαισίωσαν το πρόγραμμα του Νίκου.
Η Χριστίνα Ράλλη όχι μόνο ικανοποίησε το κοινό με την ποιοτική ερμηνεία πολλών φημισμένων λαϊκών επιτυχιών, ανάμεσα σ' αυτά και το "Βιάστηκα" της Νατάσας Θεοδωρίδου και το "Τρένο" της Άννας Βίσση, αλλά επίσης και υποστηρίζοντας το Νίκο σαν δεύτερη φωνή.
Εξαιρετική απόδοση είχε και η Ελισσάβετ Χρήστου, η οποία έχει κερδίσει και τίτλο ομορφιάς, προσελκύοντας ιδιαίτερα την προσοχή του κοινού και με τα πολύ ωραία τραγούδια όπως "Είσαι η φωνή" της Έλενας Παπαρίζου και το "Πυξίδα" της Ευρυδίκης.
Ο Βασίλης Ανεμογιός με την εξαιρετική ερμηνεία του τραγουδιού "Για σένανε μπορώ" (με την περίφημη εκδοχή του Χρήστου Δάντη) δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το κοινό.
Η Εύα Φράγκου, η οποία είχε την ευκαιρία να ανοίξει τη συναυλία, άφησε επίσης μια πολύ καλή εντύπωση, ειδικά με το τραγούδι "Αναθεώρησα " της Πέγκυ Ζήνα.
Η ορχήστρα που συνεργάζεται με το Νίκο και τους τραγουδιστές που τον υποστηρίζουν, αποτελείται από εξαίρετους μουσικούς. Είναι ένα παραδοσιακός συνδυασμός λαϊκών οργάνων: δύο μπουζούκια (Μανώλης Μεθυμάκης και Χρήστος ...), κλαρινέτο (Σπύρος ....), βιολί (Χρήστος Μπουσδούκος), κιθάρα (Γιώργος Ρέτικας), μπάσο (Γιάννης Γρηγορίου) δύο πλήκτρα (Βασίλης Κατσαρός και ο Νίκος Κερκύρας) , ντράμερ (Δημήτρης Αντωνιάδης) και ειδικά μουσικά όργανα- "κρουστά" (Γιώργος Ψαλλίδας).
Αυτή η ορχήστρα αξίζει να αποτελέσει αντικείμενο ενός εκτενούς άρθρου που να περιγράφει την αξία της, όπως είναι ο επαγγελματισμός και η υψηλή ποιότητα των μουσικών. Και φυσικά, η εξαιρετική δουλειά των μηχανικών ήχου Χρήστου .... και Αντώνη Μώραλη πρέπει να αναγνωριστεί.
Η εμφάνιση του Νίκου άρχισε στις 2:00 π.μ. και μέχρι εκείνη την ώρα οι θεατές βρίσκονταν σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα αναμονής. Το ορχηστρικό πρελούδιο ακούγεται και, στη συνέχεια, αυτός που ήταν τόσο πολυαναμενόμενος εμφανίστηκε, σηματοδοτώντας την πρώτη ένδειξη τρέλας στα "Αστέρια". Ο Νίκος, κομψά ντυμένος με ένα σκούρο μεταξωτό κοστούμι, είχε κυριολεκτικά κατακλυστεί από μια χιονοστιβάδα λουλουδιών καθώς στο άνοιγμα της συναυλίας του τραγούδησε το σήμα κατατεθέν τραγούδι του, "Άκουσα''. Περνώντας επιτυχώς ανάμεσα στο πλήθος λουλουδιών, ο Νίκος είπε μερικά θερμά λόγια για τους συμπατριώτες του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη υποστήριξή τους και κατόπιν συνέχισε την εμφανισή του, δίνοντας στο κοινό -το ένα μετά το άλλο- τα αγαπημένα τους τραγούδια: ''Μου 'πε μια ψυχή", "Κοίτα να μαθαίνεις", "Τίποτα στο τίποτα". Ο Νίκος συνδύασε με επιτυχία τραγούδια από το πιο πρόσφατο άλμπουμ του "Κατάθεση ψυχής" με εκείνα από το προηγούμενο άλμπουμ του "Άκουσα".
Η φωνή του Νίκου είχε μια εξαιρετικά υψηλή ποιότητα και όλοι μπορούσαν να ακούσουν ότι ο Νίκος ήταν σε μεγάλη δημιουργική φόρμα! Ο τραγουδιστής διατήρησε την ένταση του ενθουσιασμού στο κοινό του, τραγουδώντας τα πιο αγαπημένα του τραγούδια κατά τη διάρκεια αυτού του μέρους του προγράμματός του. Μετά από μια σύντομη παράθεση του τραγουδιού "Ξεκαθάρισμα", ο Νίκος ικανοποίησε τους θαυμαστές του, τραγουδώντας δύο λυρικές μπαλάντες: "Μες στη δική σου φυλακή" και "Απόλυτο". Το τελευταίο είναι το πιο δύσκολο στο ρεπερτόριο του Νίκου, καθώς απαιτεί σοβαρές φωνητικές ικανότητες. Ο Νίκος το απέδωσε εξαιρετικά καλά: Όλες οι χρυσές σπιθες που αποτελούν μοναδικό χαρακτηριστικό στην πλούσιας σε υψηλούς τόνους φωνή του, έδιναν μια φωτεινή λάμψη στα κύματα της μελωδίας. Η σπουδαιότερη σημείωση για την χορωδία είναι ότι δεν ήταν απλά όμορφη αλλά ήταν εμπλουτισμένη και από διακοσμητικά στοιχεία.
Στο ίδιο μέρος του προγράμματος ο Νίκος τραγούδησε τις επιτυχίες του από το CD "Άκουσα": "Πιστεύω" και "Φταίω" (μετά τις εμφανίσεις του με τον Πάριο, ο Νίκος τραγουδάει το τελευταίο ενωμένο σε μια μεγαλύτερη σύνθεση με το τραγούδι του Πάριου "Φταίμε κι οι δυο''). Ένα άλλο τραγούδι που περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο του Πάριου - "Ποιος να συγκριθεί μαζί σου'' - τέθηκε μεταξύ αυτών των δύο τραγουδιών από το cd "Άκουσα". Κάθε τραγούδι ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα ερμηνείας, αποδεικνύοντας τις αποκλειστικές ικανότητες του Νίκου: τέλειος τονισμός, πολύ εκλεπτυσμένο γούστο και εξαιρετικός έλεγχος αναπνοής. Ο καταιγισμός των λουλουδιών που συνόδευσαν το πρώτο μέρος της εμφάνισης του Νίκου συνεχίστηκε χωρίς σταματιμό. Μετά από λίγα ακόμα τραγούδια, ο Νίκος αποχώρησε από τη σκηνή για να αφήσει το κοινό να απολαύσει το ψυχαγωγικό πρόγραμμα με την ερμηνεία των τραγουδιστών που συνεργάστηκε.
Η δεύτερη εμφάνιση του Νίκου άρχισε στις 04:00 π.μ. Αυτή τη φορά ο τραγουδιστής φορούσε την παραδοσιακή ενδυμασία για το λαϊκο πρόγραμμα, η πιο χαρακτηριστική λεπτομέρεια της οποίας είναι ένα λευκό πουκάμισο συνδυασμένο με μαύρο γιλέκο. Τα κοστούμια που φοράει ο Νίκος στη σκηνή έχουν πάντα μια απόλυτα κομψή εμφάνιση, λόγω της προσοχής του στη λεπτομέρεια, όπως είναι οι μοναδικές ζώνες ή γραβατες από τον GMK (Γεράσιμος Μάρκος Κατσιλιόνι).
Αυτή τη φορά το κοινό μπορούσε να χορέψει και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν οποιοδήποτε μικρό χώρο για να χορέψουν με τα τραγούδια του. Μεταξύ πολλών τραγουδιών που έχουν γραφτεί ειδικά για το Νίκο Οικονομόπουλο, υπήρχαν κάποια παλιά και δημοφιλή τραγούδια, όπως "Οι αναμνήσεις" (Τόλης Βοσκόπουλος), "Το καλύτερο παιδί" (Γιάννης Πλούταρχος), "Δεν θέλει απόψε άνθρωπο να δει" (Τόλης Βοσκόπουλος), "Κανείς εδώ δεν τραγουδά" και "Αυτοί που δε μιλάνε'' (Πασχάλης Τερζής).
Το κοινό ήταν τόσο ενθουσιασμένο, που δεν ήταν πολύ εύκολο για το Νίκο να κρατήσει λίγο χώρο για τον εαυτό του. Τελικά, είπε στους θαυμαστές του: «Σας παρακαλώ, κάντε λίγο χώρο γιατί δεν μπορώ ούτε να αναπνεύσω"!Αυτό ειπώθηκε ακριβώς τη σωστή στιγμή, γιατί όλοι είχαν αρχίσει να αισθάνονται ότι θα ήταν μια σπουδαία ιδέα να αγκαλιάσουν το Νίκο όσο περισσότερο μπορούσαν.
Κοντά στο τέλος του προγράμματος του ο Νίκος τραγούδησε τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Πάριου τα οποία ο Πάριος, ο μαέστρος, ανέθεσε στο Νίκο, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει ως "το μέλλον" και ως "ένα γιο" κατά τη διάρκεια που τραγουδούσαν μαζί στο" Fever ". "Λυπήσου με" και "Ένα γράμμα" ακούστηκαν άψογα, ζωντανά, αν και δεν είναι τόσο εύκολο για την σωματική του κατάσταση να τραγουδήσει κάποιος στο τέλος της συναυλίας, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Καλάθια με λουλούδια, τα οποία ουσιαστικά θα έπρεπε να είχαν ριχτεί στα πόδια του τραγουδιστή, ο οποίος καθόταν πάνω σε μια ψηλή καρέκλα, κάλυψαν το Νίκο σχεδόν μέχρι τη μέση του. Τελικά ο Nίκος σηκώθηκε όρθιος για να τραγουδήσει το "Ετσι Νομίζεις" και διαπίστωσε ότι δεν ήταν εύκολο να κινηθεί στη σκηνή, υπήρχε ένα στρώμα σπό λουλούδια και καλάθια τα οποία έφθαναν σχεδόν το ένα μέτρο ύψος! Παρ 'όλα αυτά ο Νίκος κατάφερε να περπατήσει και να κλείσει τη συναυλία με αυτή τη σούπερ δημοφιλή επιτυχία του ρεπερτορίου του. Ενώ η ορχήστρα συνέχισε να παίζει, ο Νίκος είπε μερικά τελευταία λόγια εκφράζοντας, για μια ακόμη φορά, τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του στον κόσμο και επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τον τίτλο του τελευταίου του άλμπουμ "Κατάθεση Ψυχής".
Το ακροατήριο κυριολεκτικά κραύγαζε, ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος!
Σύμφωνα με τον τραγουδοποιό και στιχουργό Σπύρος Γιατρά, ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ο οποίος μπορεί πραγματικά να κάνει μια σημαντική υπέρβαση στην ελληνική μουσική και να την παρουσιάσει στον ευρύτερο κόσμο. Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Sony BMG Ελλάδας, Δημήτρης Γιαρμενίτης, αποκάλεσε το Νίκο ως «η επένδυση μας για το μέλλον» στην βραδιά απονομής του Πλατηνένιου βραβείου (18 Μαΐου, 2010).
Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτός ο φημισμένος τραγουδιστής που έχει αναγνωριστεί ως το «Μέλλον» της ελληνικής μουσικής, περιγράφεται ως επί το πλείστον σε διάφορα άρθρα και σημειώσεις γραμμένα κατά κύριο λόγο στα Αγγλικά. Μπορείτε να βρείτε ακόμη και ένα στα Πορτογαλικά, αλλά σχεδόν ποτέ στα Ελληνικά. Ναι, υπάρχουν κάποιες συνεντεύξεις (όχι πολλές!), αλλά δεν υπάρχουν κριτικές, ούτε ακόμη και η παραμικρή προσπάθεια από τα Ελληνικά ΜΜΕ για την αξιολόγηση ενός από τους πιο ταλαντούχους τραγουδιστές της νέας γενιάς.
Στο πλαίσιο των προβλημάτων που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση, μπορούμε να δεχθούμε ίσως το γεγονός ότι η Sony δεν μορούσε οικονομικά να γυρίσει ένα κανονικό βίντεο κλιπ για το CD "Kατάθεση Ψυχής" και έπρεπε να κόψει ένα κομμάτι όπως-όπως, από την εκπομπή «Tαξιδεύοντας". Αλλά πώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος ότι κανένας από τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια για να γράψει μερικές γραμμές για τη μοναδική φωνή του Νίκου, την καλλιτεχνική του ποιότητα και την αφοσίωσή του;;Περιμέναμε ανυπόμονα να διαβάσουμε μια κριτική για την συναυλία του στην Πάτρα, αλλά μάταια. Αυτή δεν εμφανίστηκε πουθενά και, δυστυχώς, είναι αδύνατον να ανοιχτεί ο δρόμος στο χώρο του θεάματος , χωρίς τα κατάλληλα σχόλια και τις κριτικές.
Οι συναυλίες του Νίκου και, κατά συνέπεια, τα CD του, θα μπορούσαν εύκολα να πουληθούν σε διάφορες χώρες, αλλά αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα μέσα από την ίδια την Ελλάδα: Ο Νίκος Οικονομόπουλος αξίζει περισσότερη διαφήμιση και μεγαλύτερη προώθηση. Αυτός πρέπει να είναι εκείνος για τον οποίο οι άνθρωποι στην Ελλάδα να αναφέρονται αρκετά δυνατά, ώστε να κάνουν τον υπόλοιπο κόσμο να ακούει, να θυμάται και να θέλει να μάθει περισσότερα για αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται Νίκος Οικονομόπουλος.
Lucy Vaganova
Επιμέλεια: Θeοδωρoς Συμεωνίδης
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ειρήνη Εουσέμπι, τον Χρήστο Φράγκο, την Κωνσταντίνα Δρακοπούλου και τη Χριστίνα Ράλλη που μας παρείχαν κάθε είδους πληροφορία για την συναυλία!
(translation by Eirini Eusebi)
Subscribe to:
Posts (Atom)